SUDSKI VEŠTAK GRADJEVINSKE STRUKE

Zemljište, stambeni objekti, pomoćni objekti, poslovni I indistrijski objektii objketi javne namene sa pratećom infrastrukturom, u društvenom ili privatnom vlasništvu – smatraju se nepokretnostima, dakle svim oni objekti koji ne mogu menjati svoj položaj u prostoru a da im se pri tom ne promeni struktura.
Vrednost koja se može dobiti na tržištu u zavisnosti od zaintresovanosti učesnika u eventualnom javnom nadmetanju, jer se tako najbolje pokazuje zainteesovanost za konkretnu nepokretnost, predstavlja tržišnu vrednost nepokretnosti.

ULOGA I ZADATAK SUDSKOG VEŠTAKA

Sudski veštak je stručno lice koje ispunjava formalne i suštinske uslove da može da se bavi ovim odgovornim i časnim poslom pri čemu je on saradnik suda i sudije pa tako svojim stručnim nalazom i mišljenjem pruža pomoć sudu kako bi se utvrdila istina i na osnovu konkretnih činjenica, otvorila ili zaključila raprava. Pred sudskim veštakom je obaveza da postavljeni zadatak obavi u sklasdu sa raspoloživom dokumentacijom i na osnovu  stručnog znanja i moralnih načela sačini valjani izveštaj sa nalazom i mišljenjem.
Na osnovu Zakona o uslovima za obavljanje poslova veštačenja, član 2, polsove veštačenja predstavljaju aktivniosti čijim se obavljanjem, uz korišćenje naučnih, tehničkih i drugih dostignuća, pružaju sudu,  ili drugom organu koji vodi postupak, potrebna stručna znanja koja se koriste prilikom utrvrđivanja ocene ili razjašnjenja pravno relevantnih činjenica.